A mágikus, tengernyi lila mezők körülbelül június végéig virágozhatnak teljes pompájukban, ekkor kezdődik

ugyanis a betakarítás.tumblr betakarítás.jpg

Elsőként a szárított virágnak feldolgozott növény aratása kezdődik meg, amikor a növény ún. pártái még élénk lilák, hogy a szárított csokrokban a lehető legtovább őrizhessék meg erőteljes színüket. Az aratást hagyományosan mind a mai napig kézzel, egy sarló segítségével végzik: levágnak egy jó maroknyi csokrot, azt gyorsan összekötik és a szárítóba szállítják.A szárítóban aztán az összekötött csokrokat fejjel lefelé lógatják és uszkve két hét alatt zörgősre szárítják. A csokrokra nagyon kell vigyázni: nem érheti őket közvetlenül napfény, mert akkor megbarnulnának és a lila kötött bokrétáknak a tömege sem elhanyagolható tényező, hiszen a túl tömött vagy nedves csokrok bepenészesedhetnek.

betakarítás szekérrel.jpg

Az olajnak feldolgozott levendula aratása- az időjárástól függően- egy-két héttel később kezdődik, amikor a párta már elveszíti lila színét és inkább barnába hajlik; a csészék sem friss zöldek már, hanem erőteljes szürkülésnek indulnak. A szedés itt is sarlóval, illetve a terület nagyságától függően sövényvágókkal történik. A leszedett virágtömeg zsákokba kerül, ahonnan traktorok segítségével rögvest a lepárlóba szállítják, hiszen a levágott virág rohamosan veszíti el illóolajtartalmát. A lepárló berendezések ezért az aratási időszakban éjt nappallá téve, fáradhatatlanul dolgoznak.

És íme az elkészült, szépséges csokrokból egy virtuális bokréta:

sh csokrok 4_1.jpg

 

Sh. csokrok szárításra II..jpg

Szerző: shabbyke  2012.05.10. 11:23 2 komment

Címkék: levendula szárított illóolaj betakarítás levendulacsokor

A bejegyzés trackback címe:

https://levandrea.blog.hu/api/trackback/id/tr114499899

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lipodresch 2012.06.10. 23:23:26

Sajnos itt Tihanyban eléggé illúzióromboló módon motoros kaszával vágják. A benzingőz erősebb mint a levendulaillat. :(

shabbyke · www.shabbysegek.blog.hu 2012.07.10. 17:11:56

Jaj, hát ez valóban nem hangzik túl jól:(
süti beállítások módosítása