A mágikus, tengernyi lila mezők körülbelül június végéig virágozhatnak teljes pompájukban, ekkor kezdődik
ugyanis a betakarítás.
Elsőként a szárított virágnak feldolgozott növény aratása kezdődik meg, amikor a növény ún. pártái még élénk lilák, hogy a szárított csokrokban a lehető legtovább őrizhessék meg erőteljes színüket. Az aratást hagyományosan mind a mai napig kézzel, egy sarló segítségével végzik: levágnak egy jó maroknyi csokrot, azt gyorsan összekötik és a szárítóba szállítják.A szárítóban aztán az összekötött csokrokat fejjel lefelé lógatják és uszkve két hét alatt zörgősre szárítják. A csokrokra nagyon kell vigyázni: nem érheti őket közvetlenül napfény, mert akkor megbarnulnának és a lila kötött bokrétáknak a tömege sem elhanyagolható tényező, hiszen a túl tömött vagy nedves csokrok bepenészesedhetnek.
Az olajnak feldolgozott levendula aratása- az időjárástól függően- egy-két héttel később kezdődik, amikor a párta már elveszíti lila színét és inkább barnába hajlik; a csészék sem friss zöldek már, hanem erőteljes szürkülésnek indulnak. A szedés itt is sarlóval, illetve a terület nagyságától függően sövényvágókkal történik. A leszedett virágtömeg zsákokba kerül, ahonnan traktorok segítségével rögvest a lepárlóba szállítják, hiszen a levágott virág rohamosan veszíti el illóolajtartalmát. A lepárló berendezések ezért az aratási időszakban éjt nappallá téve, fáradhatatlanul dolgoznak.
És íme az elkészült, szépséges csokrokból egy virtuális bokréta: