Az illóolaj lepárlása hatalmas acélüstökben történik, amelyhez gőz fejlesztése szükségeltetik.Az üst csöve egy hűtőtartályba vezet, ahol a gőz és az illóolaj kondenzálódik. Mivel az így kinyert olaj fajsúlya könnyebb, mint a vízé, azért az úszik a víz tetején. A felesleges víz eltávolítása után az olajat néhányszor átszűrik és már csomagolható is az illatos, aranyszínű folyadék. Az ily módon elkészült illóolaj minősége nagy mértékben függ az időjárástól: hűvösebb,esős időben alacsonyabb az illóolaj észterfoka, míg naposabb, szárazabb időben sokkal jobb minőségű olajat lehet kinyerni.
A jellemzően kis üvegcsékbe töltött illóolaj felhasználási területe gyakorlatilag korlátlan, egy igazi csodaszer: egy-két csepp ellazít és megnyugtat a fürdőkádban, de alkalmas a fejfájás, a megfázás vagy akár a rovarcsípés okozta panaszok enyhítésére is.Alkalmas a roppant kártékony molyok elűzésére, de párologtathatunk is vele. Számos kozmetikum, parfüm és tisztítószer nélkülözhetetlen alapanyaga. Hatékony segítség a pattanások elleni harcban, de néhány cseppet a fejbőrre masszírozva alkalmas a zsíros, korpás és viszkető fejbőr kellemetlen tüneteinek megszüntetésében.
Néhány példa először a világ, majd hazánk üvegcsébe zárt levendulaterméséből:
Végül két személyes, hazai kedvenc:
Először a pannonhalmi verzió
És végül a kihagyhatatlan tihanyi:)